CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

D' Sweetest Blogger Eva

Israk & Mikraj.. Renung2kan...~~


Ringkasan Peristiwa Israk Dan Mikraj 

Sebelum Israk & Mikraj
Rasulullah S.A.W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S.A.W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman.ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

Semasa Israk ( Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa ):
Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S.A.W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah;
iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

§ Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

§ Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

§ Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

§ Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

§ Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

§ Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

§ Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

§ Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

§ Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

§ Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

§ Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

§ Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

§ Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

Semasa Mikraj ( Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah ):  
Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

i. Langit Pertama: Rasulullah S.A.W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

ii. Langit Kedua: Nabi S.A.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.

iii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.
iv. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.
v. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

vi. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

vii. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W., Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAHMengikut riwayat lain, Nabi Ibahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

viii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

ix. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

x. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S.W.T : Ya Muhammad.
Rasulullah : Labbaika.

Allah S.W.T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.
Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.

Allah S.W.T : Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

Selesai munajat, Rasulullah S.A.W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W. merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

Selepas Mikraj
Rasulullah S.A.W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)

Kesimpulannya
Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.


Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1).
 

Bace Novel Nie!!


Serius cakap la kan... Novel nie memang TERBAIKKK!!
Kalo aku tgk Nora Elena bole jatoh chenta ngan Seth Tan..
Bace novel nie lak, aku jatoh chenta ngan perwatakan Johan Iskandar yg owez ROMANTIK!!
Hee...~
Memang x puas kalo bace sekali je.....
Thumbs up dgn jari2 kaki skali tao!
Hahak~ 

Have a Break! Have a Kit Kat!!

Skang nie ade Kit Kat Contest called KIT KAT Rilex Like A True 'Hang' Contest...


Sile klik link bawah nie...



 Contest nie mmg agak menarik hati... Juz take a pic by holding Kit Kat chocolate bar n anto... huhu..
Moh le join...!



Join the KIT KAT Rilex Like A True ‘Hang’ photo contest now! Upload a photo of you taking a short break with a KIT KAT and enter a caption in less than 20 words! 

Allow the Facebook KIT KAT Rilex Like A True 'Hang' application to acces your profile.. 

Fill the form..and submit + Upload the photos! 

The best 3 entries each week receive gift vouchers worth RM100 and 1 interactive T-shirt! Submit all entries to this site and we’ll announce the winners here as well!


Don’t miss out on the contest period:
27th June - 31st July 2011

Utk Kawan2 yg Baru Putus Chenta~~

---> Nie pon lebey kurang cam Cik Hanis Zalikha punye langkah2 nk survive break-ups...thnx 2 her.. sbb aku pon da bole get over it.. Meh aku re-type balik ikot care aku...huhu...

---> Whatever the reason is, ending a relationship where you have become close and attached to each other is going to hurt. This is the pain part which the one that makes the joys of life more rewarding and meaningful when they come. So to support your survivorship through a difficult time, here are some suggested, tried and true rules for surviving a recent break-up. 

---> Aku pon amalkan bende2 nie bile aku putus chenta dulu.. It's work babe! 

Surviving Break-Ups! 


*Kasi nanges puas2! 
--> Nanges je la sampai mate bengkak sekali pun kan... Bia sampai sok kua je dr bilik kne soal2 bertubi2 from family awat hang neh?? Xper... Asalkan pastuh konpom korang akan rase sangat puas...walaupun dlm ati still bersise lg.. Bese la 2... Bukan senang gpon... janji ko nanges.. Jangan x nanges lak.. Kang len lak yg jadik.. huhu~ Tapi jangan la sampai 10 hari ko dok meroyan menanges x habes2... memang nk bagi penampo la 2...

* Sujud la pade Yang Maha Esa...
--> Bese la.. Time nie baru nak engat Tuhan 2 wujud kan.. Time bercinte...langsong x hengat.. Indah 2 manusie je yg cipta.. Bile da jadik camnie, barulah terbukak pintu ati nk sujud lame sket.. doa panjang sket.. Baru nak sedar yg Allah 2 sayangkan kite... Hurmm.. After all.. Kite kan manusie n hambe yg jahil... Xper.. lepas nie jgn wat lg tao.. (peringatan utk aku jgak..) 

* Luahkan kat kawan2..O sape2 je yg paling korang trust..
--> Okey..mase nie la kawan2 n best'est amat2 diperlukan.. luahkan... kuarkan.. sembur everything.. Do some therapy sessions.. This is an ideal time for you to grow. Then u will become much better.. Time nie la korang akan merase betape nasihat n pendapat dorang sume 2 amatla bernas sekalipun ade gak bab yg merapik2 kuar... haha! N mungkin time nie korang akan kne bebel, syarahan n yg same waktu dgnnye sbb korang akan dgr ayt nie, " Haa 2 la..aku da ckp.. ko xnk dgr.. die 2 ape pon xbleh tao.." "Kannnnn... die 2 xley pakai punye mamat.. 2 la ko... xnk dgr ckp kitorang..""Haa... bile da jadik cmnie, pndai pulak nk carik kitorang... time berchenta bkn men lg x hengat dunie..lupe kawan2...Skang nie pe kes jee..." hehe... 2 lah die.. 2 la.. salah korang gak.. sape suro bercinter smpai lupe kawan kan.. Nasihat kwn2 pon smpai xnk dgr.. PADAN MUKE! =P

* No fon...Gamba... Pape je brg kenangan n care berhubung.. SILA Hapuskan...
--> Sounds like kejam kan... But bukan nak suro korang buang dlm tong sampah teros.. Huii... Kejam sangat 2.. Box up their stuff, tape the box closed and give the box to a friend for a while. Mane2 yg ase bole pulangkan balik, pulangkan je.. Mane2 yg die kate juz keep it, korang sorok la mane2 yg korang rase korang xkan nmpak bende 2 dpn mate hari2.. No fon sile delete.. Gamba if korang tgk je pastuh korang nk meleleh air mate, haa sile delete n empty recycle bin.. senang.. Mane2 yg ase, xperla..bole jadikan kenangan.. simpan aje.. Ati stoneee je bile tgk gambo2 lame, haa bole la simpan.. (nie care aku sbenanye..haha!) Die msg, JGN REPLY... die call, JGN ANGKAT.. die wall fb, UNFRIEND.. die email.. SPAM.. Not 4 forever, tapi sampai certain times bile korang da rse xder pape feeling lg da kt die.. Pastuh korang nk cntact ke...hape ke.. lantak korang la.. memasing da besar...huhu~

* Melepak la babeh!
--> Find healthy indulgences. Juz CHILL babeh! Time nie la korang gunekan utk ganti mane2 mase yg korang x gune utk melepak ngan membe2.. Hang out je mane2.. Shopping! Pape je la.. Korang nk melepak mamak ke.. restoran mne2 ke smpai berembun pagi pon, sile lakukan.. Janji korang x hengat kat bekas2 tupperware korang 2 kan.. Time nie la korang gunekan utk ketawe smpai bole jadik juare langsuir dgn membe2 korang n citer pape je yg bole menghuraikan sgale isi perut korang.. Bia la smpai mamak kedai 2 naik bengang je tgk n dgr korang ketawe x hengat dunie kan...hee.. Gunekan mase yg terluang 2 dgn ape2 je perkare yg korang leh buat.. Jgn biakan kosong sbb nnt korang akn teringat2 balik kesah2 lame mengguris di ati 2.. Jangannnnnn tao... Sebab sumtimes, bile kite sensorang, even we not miss d person, but we miss d routines... So, jangan biakan ini sumer membelenggu idop anda...okeh!

* Jumpe je any guyz/girlz out there..haha!
--> Haa part nie mak suke nyah... haha! Breaking up means evolving a new you, the you without a partner. Sape ajak dating? Ape de hal.. pegi jeee... Xde sape nk marah lg da.. 10 org? 20 org? juz say d numbers.. GO ON! bls blk sbb time bercouple korang xbley buat coz hormat n syg kat pakwe n makwe memasing kan... hehehe~ Alah..nak berkawan...pe salahnye...hahaha!

* Dengar lagu2 HAPPY!
--> Sumtimes bile break kan, kite on je radio, cube dgr lagu2 yg dorang putar... Time 2 la sgale kagu jiwang miwang, duke lare nk kua.. Bagaikan memahami keadaan si hati.. Haha! Kalo x tahan.. OFF! On Mp3..dgr lagu2 yg happy... smpai pecah gegendang tlinge pon xper... Kalo xnk off radio, tukar channel..tukar frekuensi.. Dgr radio len waima radio channel china o THR sekalipun... Kasi goyang je kepale even korang x paham tah hape tah maksud lgu 2 haa.. =P

* Ingat benda yg elok2 n baik2 je....
--> Sumtimes... mmg la susah kan pade sape2 yg da terlalu chenta mati pd si die.. But somehow kne ingat jugak.. Pape yg berlaku sume 2 ade reason behind it.. X kesa la baik ke buruk ke.. Barang yg lepas jgn la diingat2 lagi.. Ingat je la bende yg elok2..baik2.. Korang menangis smpai jadik kassim selamat pon x gune kalo org 2 kt tmpat len happy2 x ingat kt korang langsong kan... So relax je.. Idop nie panjang lg.. Byk bende still bole achieve..still bole enjoy.. Skt ati...sedey.. 2 mmg la.. Org gile je xde perasaan 2 sume.. Tapi papehal pon kne ingat yg life kne teroskan gak. 1 pergi, x bererti xde lg da yg akan jadik pengganti.. Relax sajeerrr okeh?
 

Khas untuk Adek Syg saye....


 Nie warkah...ecewah... sebebelan nasihat akk utk adk yg plg akk syg...

Dear adik,
Ape je luahan hati adek akk nie akk dgr ngan setie.. Well im such a gud listener am i rite? hee.. Bangge sat.. =P Neway Sya... Akk harap ape2 perkare yg lepas 2 bia la lepas.. Akk xnk adk akk nie ingat2 lg.. Akk tao, mmg susah nk lupe... Lagi2 bile da terlalu sayangkan die.. Akk pon da lalui semua 2 dik...

Akk seriusly mmg x suke tgk adk akk nie sedey2.. Lagi2 bile kne masalah ati cmnie.. Adk, saat akk berhempas pulas, frust menonggeng, jiwe lare n ati duke time break ngan abg dulu, adklah org pertame yg akn nasihat, n give me support n spirit from behind.. U always be by my side dik.. Mcm2 gak la syarahan..(mak aii..syarahan ye dok...huhu) yg adik bg kt akk.. Skang nie, bile adik berade dlm situasi akk dulu, mane die ilang sume smangat adik 2? Gie kutip balik okeh... Simpan semat padat2 dlm ati n jiwe.. Jangan jadikan LELAKI as satu beban n masalah yg maha berat dlm kepale otak ite owg pompuan nie.. Akak yakin! If akk bole get over it, why not adik nie boleh jugak kan?

Adik,
Akak paham... Memang sakit dik.. Kecewa... Bengang... Marah.. Geram.. Sume la.. Tapi, sume 2 x berbaloi kalo yg namenye lelaki 2 still xnk hargai kite afta ape yg kite da wat utk die.. Pe yg kite da bg smate utk die. Adik beruntung sangat sbb pape jadi pun, masih ade lg yg setie menunggu adik.. sayangkan adik... sanggup terime adik baik buruk pun.. Dari akk nie kan.. Haaaa.... Jangan lupe, akak adik yg comey lote nie pon always ade utk adik.. Hee~ He don't deserve even a single of your tears syg... Adik sedey2... Die happy2... He's not worth it.. X kesa la mcm mane baik skalipun korang before diz kan.. Mcm akk gak la.. Lazly tgk pe jadik ngan akk.. Sometimes akak sedih coz kalo bole akak xnak org2 yg akak syg tempuh n lalui ape yg akak da lalui dlm idop akak nie. Tapi bile bende jadi kat adik, akak rase cam nk flying kick je dat guy! Huh!

Dah la dik.. Ape2 hal pun, life still must go on! Juz chill baby.. Juz like me.. At 1st mmg susah.. Akak x nafikan tu. Lumrah la kite nie owg pompuan kan.. Emosional.. Take time la baru nk terubat luke di ati. X cam org laki nie... Kojap yo da dpt pengganti.. Senang dapat, so senangla die buang kite nnt. So pasnie, kene pastikan yg bia orang susah sket nak dpt kite nie, baru die pk sejuta 44 kali nk buang kite...(pesanan utk diri sendiri sebenanye..huhu) I juz want u 2 remember diz thing, masih ramai lg yg sayangkan adik...masih banyak lagi bende yg adik kne fokus on ur life...masih banyak lg moment2 yg waiting 4 u 2 have a chill with it... Akak! Yg bername Nurfarania Binti SaifulBahari, maka dgn ini berjanji, akan senantiasa bersame2 ngan adik saye, Sha Mizan Binti Muridin(erkk..btol x name??) dlm setiap waktu n detik susah dan senang.. dlm ape keadaan skali pun dan xkn mensia2kan dirinya.......(da mcm taklik nikah lak haa...haha!)

Relax k dik... Take your time.. Akak tao adik akak bole! Chaiyook2!!

Juz Chill!

Be Happy!!

 
And Relaxxx...
 


Nak lelaki camne jadik Bf n Suami?

Puas pk tajuk entry kali nie... Hmm lazly bedal la nk membebel sal entry nie...hee~~

Aku nak laki camne ekk as my pasangan idop... bf ke... suami ke... aishh...mcm2 ade nie....haha! Ok la.. 4 sure konpom2 la nk laki yg pastinye baik2 je kan... hehe~ Aje ke gile nk yg jaat2...=P

Jom check it out! huhu~(ini utk diri aku yer...personal taste..)

--> Good look! (bg mate aku la evn 2 org len x..sape nk jadikan laki kan? aku ke dorang?agagaga~~) 

-->  Err.... xtao nk describe ape lg....

--> Conclusion is.... nk mcm AHMAD SETH TAN!! (abes citer...hahahaha!)
 

Saye tengah gila puisi Kahlil Gibran!!

Nak carik buku nie!!
Agak2 mane nak carik ehh any karya Kahlil Gibran nie??? Hurmm..

Jom! Nak share some of puisi cinta Kahlil Gibran.. Kasi layanzz okeh~

--> "...pabila cinta memanggilmu... ikutilah dia walau jalannya berliku-liku... Dan, pabila sayapnya merangkummu... pasrahlah serta menyerah, walau pedang tersembunyi di sela sayap itu melukaimu..." (Kahlil Gibran)

--> "Jangan menangis, Kekasihku... Janganlah menangis dan berbahagialah, karena kita diikat bersama dalam cinta. Hanya dengan cinta yang indah... kita dapat bertahan terhadap derita kemiskinan, pahitnya kesedihan, dan duka perpisahan" (Kahlil Gibran) 

--> "Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu... Aku ingin mencintaimu dengan sederhana... seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada..." (Kahlil Gibran)

--> "Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merindu dan cemburu.."(Kahlil Gibran)

Haha..Sekali sekale layan jiwang ngan puisi Kahlil Gibran nie...masyukk je..=P

Anyway..somehow nie adalah care utk aku release my mind ngan sgale mcm dugaan yg berlaku...heee~~ 

SETH?? I LOIKE!! heee~~

Aje x menjerit kalo dapat laki cmnie dlm idop?? Huii... Jejaka idaman malaya lelaki yg bername SETH TAN dlm slot akasia Nora Elena nie haa.. Watak 2 la.. Hehehe....

Maonye x lelaki idaman... Sebabkan watak itu sahaja, lelaki2 di Malaysia berada dlm keadaan susah hati sebab sume pompuan nk laki cam Seth...termasok la aku.. Hahahaha!! bukan taksub.. But d character is juz so nice.. Mmg la itu hanya sebuah ilusi..character yg dicipta.. tapi x mustahil even not 100%, 95% sifat 2 akn ade kt dlm diri seorang lelaki yg bertuah itu.. Huhu.. Itu yg i keep hunting 2...=P

Aku SUKA BUNGA.. juz like Nora Elena.. Hehehehe... 1 way nk pujuk aku.. Flower Surprise... I like! Cair tros.. Ouh lupe.. tmbah lagi satu.. Coklat.. Hehehe...




N aku suke sifat Seth yg sgt Penyabar!!!

Haaa.. Bile la I'm gonna found my real SETH... *dreaming..dreaming..dreaming...*

Pain... U'll Go.. Far Far Away~~

"Hey... Die cume nak rebound ko je tuh.. Forget him Nia..."

"Die saje je nak main2kan u.. Da..Lupekan die.. Lupekan everything..."

Well... Mcm yg sedia maklum, aku mmg agk kesusahan sket in my laz relationship wif him.. hard 2 let him go.. Hard 2 forget everything... I'd try..but seems like susah.. Bu then, Tuhan nk tunjuk apekah die yg sebenanye.. Bile da tao kebenaran, God! Aku rasekan bende tu sangat unfair 2 me... How he can be in so much happiness overthere sedangkan aku kt sini mcm nk gile dok cube nk melupekan die.. Damn!----> Inilah yg kua bile perasaan amarah menguasai.. Setan da pengaruh kan... Bese la tuh...

Still.. Bila marah aku akn cakap pape je.. But bile tgk yg dorang so much in love wif each otha, happy 2 be back together again wat aku fikir.. Die punye happy 2 x mcm time die ngan aku dulu.. Ok.. Dats it.. I MUST TO FORGET HIM.. Biakan die dgn idop die yg baru.. Asalkan happy suda ler...

Memang sakit hati sgt3.. Frust bagai gile babi.. Satu mlm aku nanges.. N thnx to Syafiq, my ex.. U always ade ngan I everytime I need u.. Thnx sgt2... Mmg feel much better afta da lepaskan evrything ngan die.. Afta all..juz lelaki yg knal pangai laki yg sbenanye kan.. N sib bek la dak Syafiq nie da ade gf.. Haha~~(kidding!)

Aku BENCI...Aku BENCI...Aku BENCI...dgn lelaki yg xde rse tanggungjawab..x jujur...tipu punye olang!---> Jgnlah dipertemukan aku dgn umat spt ini Ya Allah.. Amin...

OK la.. Juz nk share.. Aku x ckp yg aku nie baik sgt, alim sgt n sempurna sgt.. Aku berpegang pade satu prinsip.. I believe on Everyone makes mistakes, what goes around comes around n peoples change.. Xder manusie yg perfect kt dunia nie.. Kite nie kan juz hamba Allah yg hina.. X lepas buat dose.. Same la cam aku.. But bile namenye di mane kite nk build a relationship, ape yg jadik teras? Ape yg menjadikan kite berfikir nk build relationship 2?? Ok.. even not a relationship 2 la. Mcm kite nk build satu rumah ke.. building ke.. Ape yg wat kite pk nk wat sume 2? Niat kan? Btol x if x dimulekan dgn niat.. Semue bnde xkan jadik? Aku berniat nk bina satu umah nie utk anak2 yatim.. Aku niat nk beli umah nie utk my family in future.. Mcm2 la.. Mcm in a relationship jugak.. Kenape kite nak bersame ngan dat person? Ape niat kite nk bersame ngan dat person? Sumtimes bile kite berniat baik, so balasannye jugak baik.. Bile kite berniat jahat, xkan lame la.. tapi sume 2 bile ade izin Allah nk kite be in a gud relationship, bertahan la die.. If x.. Mmg xder jodoh.. Even kite x ckp pn niat kite kt pasangan kite 2.. Allah 2 kan Maha Mengetahui setiap isi hati hamba-Nya.. Whether ko bole jujur o x je ngan pasangan ko.. N yg penting sekali... Jgn PERNAH... dgr ye.. JANGAN PERNAH sekali pon kite mainkan perasaan org.. Jujur la seboleh yg mungkin... Percaye.. Tapi jgn la bile org da percaye kt ko, ko lak menggune2kan kepercayaan org 2.. Okeh? Percayelah pada hukum KARMA.. Idop kite nie kan mcm roda.. Once kite kt ats.. sooner o later kite akn ade kt bawah gak.. Bukan nk menyumpah die o ape.. Tapi evn aku x ckp bout diz thing, it still juz d way it is.. Sebab aku percaye.. Kite akn merase balik ape yg kite pnah wat kt org.. Sebab aku pon da kene... Percayelah.. itu memang da janji Allah pd setiap hambe-Nya.. Aku yakin, sebabkan Allah sygkan akula terjadinya bende nie sume.. Putus cinta 2 memang menyakitkan.. Tapi itulah satu care Allah nk sedarkan kite n selamatkan kite dr org yg salah.. If x, Dia akan terus biakan kite terus2an melakukan kesalahan kesilapan ngan org 2.. Kan? Ade jodoh, ade la.. Mane tao.. Diputuskan-Nya sekarang, dipertemukan semula di mase akn dtg.. Kite xtao 2.. Sbb semua 2 urusan Allah yg da ditetapkan-Nya utk setiap umat2-Nya.. Ingat bende nie.. Pengalaman mengajar kita.. Kesilapan menyedarkan kite.. Aku amek sgale pengalaman sbg satu kelebihan utk diri aku n kesilapan yg pnah aku wat 2 as satu amaran so aku x wat lg.. Bnde nie sume baik utk jadikan diri kite more mature n berfikiran lebih luas utk wat n decide pape dlm idop kite in a future.. 

Jujur.. mmg break utk yg terakhir kali nie sgt effect diri aku. Too much love 4 him.. Dats y its hard 4 me. But now, lepas da dibukakkan mate n pintu ati aku.. Akhirnya aku da bole lepaskan die.. Da bole trime sume keadaan yg berlaku.. Bukan nk ckp die jahat.. sapelah aku nk ckp cmtu kan... Aku bole nk membenci... ramai yg suro aku bencikan die.. Teruskan membenci die Nia.. Benci..benci..benci.. tapi sapelah aku nk membenci sesama umat kan.. Bile kite marah, mmg la kite ckp kite benci.."Aku benci gile la kt mamat 2!!" "Aku benci gile la kt minah bodoh 2!!" haa..mcm2 lah kan ayt yg terkeluar.. Bese la bile setan da pnoh kt dade time 2.. Sumpah seranah habess kuar sume.. Marah 2 mmg ade.. Skt ati 2 mmg trase lg.. Tapi xperlah.. Lame2 msti akn hilang sume 2.. Aku maafkan die dlm segale2nye yg die pnah lakukan kt aku.. aku halalkan makan minum die.. aku halalkan sgale perbelanjaan yg pnah aku spend tuk die.. Aku harap die akan sedar sgale kesilapan dia di mase lalu evn bkn dgn aku je pon kan.. Everything la.. Smoge dibukakkan pintu ati die utk sedar n x melakukan kesilapan lg. Doa yg baik2 jelah utk die. Bes citer.. Bialah die nk benci aku pon..  Salah aku sebab terlepas ckp yg x elok kt die.. =p Mintak maaf eh u... Inilah aku yg sebenanye pon.. Lembut ati sgt.. Tapi satu jela.. Aku dah jadi semakin susah utk percayekan lelaki.. Harap maaf lah yer pade sape2 yg cube nk masok line 2 kan.. Aku serahkan sume pada Allah.. Hanya Dia je yg tao wut is d best 4 me.. Aku juz teroskan idop mcm bese.. Ramai lg org yg syg aku.. Aku bertuah sebab dikelilingi ramai org yg sygkan aku.. Thnx 2 u olz!!
 
 Last but not least, ingatlah pesan aku.. Jangan wat org.. nnt org wat kite blk.. Doa2 org yg teraniaya 2 dimakbulkan Allah tao... ingat 2...

So PAIN... Pergilah kau jauh2 bersame sgale kenangan yg lpas.... Kembalikan Nia yg kuat, tabah n sabar itu kepada aku semula... Aku xnk hilang diri aku yg dulu.. 

 

Tertarik! --> (Dia Kehilangan Orang yg SANGAT Mencintainya)

Nak Bace Meh klik SINI

Kakak Saye Nikah..!

--> Nie la pelaminnyer... Simple but nice.. Lagi cntik time waktu mlm coz ade lighting.. P lupe nk snap la.. Abg photographer pon x bg soft copy lg.. Nnt la aku update kt fb pic baru...hehe... Pelamin nie panggil pelamin ape eh? Pelamin mahkota kot kalo x silap mak andam 2 ckp la kan.. Lupe pule... =P Ok next...

--> Ha nie lak suasane khemah kt lua umah 2 haa.. nikah yo overall pkai smpai 4 khemah 2 pon x muat gak.. Fuh! Mmg ramai giler.. Aku punye la takot xde org nk dtg.. yela.. dah la wat ari Jumaat kan.. Isau gile.. Skali ha amek kao... Haha~ Alhamdulillah...ade la gak org dtg kan... Hee..

--> Err nie Tok Imam a.k.a Tok Kadi.. ngan saksi eh skali.. agak shaky la ini pic angkare abah saye... Haishh~

--> Otw nk masok umah.. Pengantin laki baru je smpai bersame2 rombongan cik kiahnye...haha!



--> Saat2 akad nikah... Hoho... Credits 2 abg ipaq la.. Sekali lafaz je tao.. Bravo2~~ Tgk la muko eh.. Serius nak mati... hahahaha!! Pakat gelak ramai2 tgk gambaq nie..

video
--> Haaa... dgr la saat2 pelafazan akadnye...hee~~


--> Haa nie le ghoman pengantin pompuannyer... Juz like I said, nie sume hasil ehsan camera saye... owh abg photographer...bile la nk dpt gambo2 nie.... lotey nunggu haa....


--> Adek n kakak... Ade macek 2 ckp kami nie cam kombar... Ado ko?? Udoh name pon adek beradek.. Mmg le seghupe ghomannyer... Ye dok... huhu... Yg xley blah 2 macek 2 siap ckp cmnie lg.. " mcm kembar da tgk adk ngan kakak.. cam mat saleh pon ade.." Haaa kau.. mak x memain nie noks.. Celah mane macek 2 nmpak kematsalehan kami nie pon mak xtao...hahaha!

--> haa.. Smpai sini saje la yg mmpu ditunjukkan... X byk la gambo... Tunggu ehsan abg photographer saje nie haaa.... Ok la.. babai... heee..

Satu Jiwa Satu Rase..Secubit Asam Garam Gula dan Madu...

Ermmm...there's not much 4 me 2 say about la kot.. Juz sesaje nk update new entry kan.. Nie pon dok lame nak memikior ape je entry baru.. Like owez of coz la it's all about me..

Erm... Ok talk bout gula dan madu dulu...Hee~

--> Utk pengetahuan sume.. My kakak da kawen!! Waaah! Congratulations la 2 her n my abg ipaq.. Smoege berkekalan ke akhir hayat la yer.. N dun forget buat anak cpt2.. X saba nk dpt ank buah da nie.. hee... Make sure yg cecomels punye ye..Haha.. N actually pic xbyk pon from my own cam.. bese la laz min jadi pengapit bidan terjun. Xpasal2 je kan. haha~ Neway, juz wanna say I'm happy 4 both of pengantin baru.. Err nnt da dpt soft copy from d photographer baru saye upload kt blog yer.. Kat fb pon x upload pape lagi.. Ohh abg photographer!! Cpt la edit gambo 2 haaa....!~~

p/s: xley nk upload pic kt blog..under maintenance..hahaha! 

Ape yg secubit asam garamnye???

--> PENAT MENGEMAS! RUMAH BERKECAH! n MY BLUSHER HILANG!!!!! damn..-_-! baru sekali pakai kot blusher 2.. so pendek citer itu my new blusher beli mase hangout ngan kak Ruzana laz 2 weeks ago... babun tol la sape yg curik 2 kan.. Haishh!! Geram tahap gaban!

Ok.. now let's move on satu jiwe satu rase... ape nak bebelkan nie.. 

-->  Aku mule merasai konflik di dalam diri.. Why? Aku pon xtao ape sebabnye.. Mule berubah pade seorang yg mudah melupakan jadi kepade damn! it's hard 4 me 2 juz forget wut had happened before.. It's juz like erm... Susah nk ungkapkan dgn kate2.. OK..lupekan pasal benda2 yg da lepas.. 2 mmg btol. Aku sedang CUBA melupakan.. Cuma ianya agak susah sbb sejauh mane aku cuba nk lupakan, semakin mcm wayang lak all those memories bermain2 dlm kepale otak aku nie.. Haishh! Dats y i said it's hard 4 me.. tapi yg pasti, aku bukannye masih menyimpan perasaan pada dia.. Ya kami ade berjumpe.. N on dat moment aku pasti yg perasaan aku kosong.. blank.. n bukan pade die je.. kt sume la. Ape yg da terjadi menjadikan aku susah nk percaye lelaki dah skang nie.. Haa.. pendek citer 2 la sebenarnye.. Nak berkawan itu x menjadi masalah kat aku. But 2 be more than dat, I dun think so.. Hati aku da beku...kosong...n it's pack wif sumthing else smpai aku rase xnk fill it wif diz love things. Aku da penat... Penat pujok diri n ati.. penat makan ati.. penat sakit ati.. penat dgr janji2 manis.. penat tahan perasaan.. penat asyik nk dgr n faham keadaan org... penat letak diri dlm keadaan org... tapi dorang? xpnah nk paham aku.. xpnah nk letak diri dorang kt dalam keadaan aku.. Kadang2 bila org tanye, "mane nia yg aku knal dulu? yg x mudah melenting..yg x mudah nk putus semangat..n wutsoever..." yg aku jawab, "she's died.." ape aku skang nie lebih baik dr jadi yg dulu.. sekurang2nye bile aku jd yg skang nie so aku xkn buat lg kesilapan yg aku pnah wat dulu kan.. org pon xder nk sktkan ati aku lg.. aku pon xder nk kecewa2 dgn bende2 yg merapik2 2 lg.. btol x? hmmm... d laz guy gonna b d laz guy 4 me 2 b in luv wif.. sekurang2 nye wat mse skang nie la... in a future aku x brani nk jamin... but ape yg bole aku jamin, skang nie wut is first, family n study..n future ank2 buah..haha~ Ok..stop wif couple mouple luvie duvie things.. akukan masih mude..byk bnde nk kne pikior..byk bende nk kne kejor..soal jodoh sume 2 serah je kat Tuhan.. Hanya Dia yg Maha Mengetahui.. So Nia! Chaiyok2!

Nak amek pepatah dlm novel 'Terlanjur Mencintaimu'...

"Belajar Mencintai itu Lebih Baik daripada Mencintai.." 

Ok la...adios..smpai ketemu di lain waktu yaa...=P